Kongresové centrum

Kongresové centrum venkovní pohledMultifunkční komplex je situován v centru města a skládá se ze dvou samostatných funkčních celků: Kongresového centra Zlín, jehož investorem je statutární město Zlín a budovy Univerzitního centra ve Zlíně, jehož investorem je Univerzita Tomáše Bati. Mezi městem a univerzitou byla v roce 2003 uzavřena dohoda o spolupráci na projektu Kulturní a Univerzitní centrum Zlín. Cílem projektu bylo vybudovat kvalitní infrastrukturu pro pořádání kulturních a společenských akcí, moderní zázemí pro zlínskou Filharmonii Bohuslava Martinů, získat reprezentativní prostory rektorátu a vědeckotechnické knihovny nově vzniklé Univerzity Tomáše Bati. 

Architektka Eva JiříčnáPoložení základního kamene

Základní kámen Kongresového centra Zlín byl položen 26. června 2006. Autorkou projektu je světoznámá architektka Eva Jiřičná. Technicky se komplex skládá ze čtyř objektů: podzemního parkoviště, Univerzitního centra, restaurace a polyfunkční budovy Kongresového centra Zlín.

Současný stav

Kongresové centrum Zlín je otevřeno od 1. 1. 2011.

Vlastník objektu

Vlastníkem objektu Kongresového centra Zlín je Statutární město Zlín. Provozovatelem je Odbor Kulturní centrum Magistrátu města Zlína.

Ocenění Kongresového centra Zlín

  • Stavba roku Zlínského kraje 2010 - hlavní cena v kategorii Stavby občanské vybavenosti
  • Fasáda roku 2010 - zvláštní cena ředitele společnosti Baumit
  • Inside World Festival of Interiors, Barcelona 2011 – Kongresové centrum Zlín vybráno mezi 5 nejlepších budov/interiérů světa roku 2011 ve své kategorii
  • Grand prix architektů 2011 - nominace na cenu v kategoriích Interiér a Novostavba
  • Stavba 2011 - postup do druhého kola celorepublikové soutěže
  • Cena České komory autorizovaných inženýrů a techniků 2011 - za projekt ocelové konstrukce střešního diatomu, skleněného pláště a restaurace